Biovergister Ben & Jerry’s fabriek


Type initiatief: Biomassa Ingevoerd door: Status: Gereed Einddatum: 20141001
Soort: vergisting Meer info over project: Klik voor meer info!

Sinds 2011 wordt gebruikgemaakt van een biovergister die afvalstoffen omzet in biogas. “Hierdoor is de fabriek in Hellendoorn niet alleen uniek in Europa, maar ook wereldwijd. Het is namelijk de eerste fabriek ter wereld met een biovergister die vetten omzet in energie”, aldus Rudi van der Arend, Sustainability Program Manager in Hellendoorn. In de grote tank van de biovergister worden afvalwater, afvalproducten en opstartijs geloosd, die door bacteriën worden omgezet in methaangas. Dit methaangas wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld het gebouw op te warmen, maar ook om water te zuiveren. De biovergister produceert 1.500 m3 methaangas per dag. Een gemiddeld huishouden verbruikt per dag 1,5 m3 gas. Dit betekent dat de biovergister ieder jaar circa 1.000 huishoudens van duurzame energie zou kunnen voorzien. Nu zorgt de vergister ervoor dat de fabriek 100% klimaatneutraal is en dat er geen gas meer hoeft te worden ingekocht om te voorzien in de eigen warmtebehoefte.

DUURZAAMHEID Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in Hellendoorn. Alles draait om het maken van heerlijk roomijs met natuurlijke ingrediënten én veel aandacht voor milieu en samenleving. Zo is al het ijs van Ben & Jerry’s dat in Hellendoorn wordt geproduceerd, 100% Fairtrade: alle smaken bestaan uit ingrediënten die het Max Havelaar-keurmerk dragen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het verminderen van de milieu-impact.

Betrokken partners

Jouw duurzame initiatief aanmelden

Je kunt hier je initiatief aanmelden of je kunt je als partner aanmelden. En als je gewoon geïnteresseerd bent, kunt je je hier aanmelden als volger.

Aanmelden