Tips voor besparing

программа для взламыванияadvert application toolsправильная перелинковка страниц сайтаямаркетrecom украинаwhere is black sea located on the world map

A of A+ of A++ of A+++?!
A of A+ of A++ of A+++?!

Besparing
0 Als je nieuwe apparatuur aanschaft, let dan op het energielabel. Bijvoorbeeld bij wasmachines en drogers kun je nog grote verschillen zien. Kijk daarbij ook naar de verschillen in prijs. De meeste apparatuur zou minimaal een A-label moeten hebben. Toch worden er nog steeds andere labels aangeboden. Soms heb je het prijsverschil tussen A en A+ en tussen A+ en A++ al binnen een paar jaar terugverdiend.

Douche korter!
Douche korter!

Besparing
0 Lang douchen kost water en energie. Om korter te douchen kun je gebruik maken van een zogenaamde douchecoach. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De zandloper gaat uit van maximaal 5 minuten. De genoemde besparing is per jaar voor iedere persoon die elke dag 1 minuut minder doucht.

Droog de was buiten!
Droog de was buiten!

Besparing
0 Gebruik de droger zo min mogelijk. Hang de was als het mogelijk is buiten op. De droger is samen met de afwasmachine en de wasmachine één van de huishoudelijke apparaten die het meeste verbruiken. Gemiddeld genomen kost één droogbeurt € 1,-- per keer. Bij 3 volle wasmachines per week in een huishouden, bespaar je als je ze niet alle 3 in de droger droogt, maar bijvoorbeeld maar 1 wasmachine, dus toch gemakkelijk € 100,-- per jaar.

Folie aanbrengen bespaart!

Besparing
Je kunt gemakkelijk zelf radiatorfolie aanbrengen tussen de radiator en de muur. Dit zorgt ervoor dat warmte niet naar de muur, maar naar de kamer gaat.

Gebruik 1 kraan tegelijk!

Besparing
0 Als je warm water nodig bent, gebruik dan bij voorkeur één kraan tegelijk. Bij gelijktijdig gebruik van meerdere warmwaterkranen, zal het water de weg van de minste weerstand kiezen. Gebruik daarom zoveel mogelijk één kraan om comfortverlies te vermijden.

Gebruik de vaatwasmachine!

Besparing
0 Als je een vaatwasser hebt, gebruik deze dan in plaats van met de hand af te wassen. Laat dan wel het voorspoelen achterwege. Bij de vaatwassers voor thuis is voorspoelen overbodig als je overgebleven etensresten even met een stukje papier eraf veegt. Het aanwezige filter, dat natuurlijk wel regelmatig gereinigd moet worden, vangt resten voldoende op.

Geen eigen geld, de provincie biedt uitkomst!

Zon PV(stroom), Zon Boiler(warm water), Water, Biomassa, (Aard)warmte (Geothermie), Besparing
0 De Provincie Overijssel heeft voor particulieren (en bedrijven) een aantal mogelijkheden om een premie te ontvangen of een lening te krijgen. Zonnepanelen en andere zaken zijn in Overijssel op die manier voor bijna iedereen met een geschikt dak aan te schaffen. Als je eigen geld hebt, kun je door een investering in zonnepanelen een rendement halen tussen de 8 en 12 %. Vergelijk dat eens met de rente van de bank. Heb je geen eigen geld, dan kun je een duurzaamheidslening aanvragen bij de provincie Overijssel. Op het informatieblad staat een complete toelichting wat je precies moet doen. De rente is erg laag en altijd 3 % beneden de marktrente, met een minimum van 0,5 % en staat vast voor de hele periode van 10 of 15 jaar. De lening is niet alleen voor zonnepanelen, maar je kunt ook een lening krijgen voor andere duurzaamheidsmaatregelen.

Graadje minder kan best wel!

Besparing
Probeer eens om de thermostaat een graad lager te zetten. Bekijk of je vindt dat je veel comfort verliest met een graadje minder. Het gebruik van truien, sloffen of een deken als je stilzit op de bank kan daarbij helpen. Als je het toch niet aangenaam vindt in huis zet dan de verwarming dan niet meteen een hele of meer graden hoger, maar een halve graad. Vaak is dat al ruim voldoende om het iets behaaglijker te vinden. De besparing is per graad voor een gemiddeld huis.

In de zomer kan de waakvlam uit!

Besparing
In de zomer werkt de verwarming niet omdat de temperatuur hoog genoeg is. Maar ook de waakvlam gebruikt energie. Bij een combiketel kun je soms de verwarming uitzetten, terwijl de warmwaterfunctie wel blijft.

Isoleer warmwaterleidingen!

Besparing
Er gaat veel warmte verloren voordat het warm water in de radiatoren komt. Isoleer daarom de leidingen waar het warme water doorheen gaat vanaf de boiler/ketel naar de radiatoren. Het meeste rendement ontstaat bij isolatie van de leidingen die door de kruipruimte, de kelder of over zolder lopen. Isolatie is meestal niet echt mooi om te zien en het rendement in ruimten die verwarmd worden is ook lager. De besparing is per m buis.

Koel met beleid!
Koel met beleid!

Besparing
0 Kies een koelkast met een energiezuinig label als je een nieuwe koelkast aanschaft. Het verschil in kosten per jaar tussen label C en label A+ bedraagt al gauw ruim € 60,--. Vul de koelkast goed. Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege. Hou de deur van de koelkast zoveel mogelijk dicht. Als je de koelkast slim inricht en je snel bij de spullen kunt, bespaart dat energie. Maak de koelkast regelmatig schoon. Zet de koelkast op de juiste temperatuur (tussen 4 en 7 graden). Koel warm eten eerst af voordat het in de koelkast gaat. Dat voorkomt condensatie en zorgt ervoor dat de koelkast geen extra energie nodig heeft om warm eten te koelen.

Maak de radiatoren vrij!

Besparing
Zorg ervoor dat er geen spullen voor de radiatoren en andere warmtebronnen staan. Banken, kastjes, gordijnen enz. zorgen ervoor dat een radiator wel tot 20 % minder werkt. Deze spullen zorgen er namelijk voor dat de warmte minder kans heeft om zich door de ruimte te verspreiden. Er is dan dus meer energie nodig om de ruimte te verwarmen.

Maak radiatoren schoon!

Besparing
Radiatoren zijn vaak stofnesten. Stof zorgt ervoor dat er meer energie wordt verbruikt. Maak radiatoren dus regelmatig schoon, dat bespaart energie.

Meten is Weten!
Meten is Weten!

Bewustwording
0 Om te bepalen of het zinvol is om oudere apparaten in huis te vervangen, is het handig om te meten wat het verbruik van die apparaten is. Om een voorbeeld te geven een Koelkast A+ van behoorlijke omvang verbruikt circa 120 kWh per jaar. Een oude koelkast van 10-15 jaar oud kan gemakkelijk 500 kWh gebruiken. Ofwel 4 x zoveel en een verschil van circa € 85,-- per jaar. Om te weten hoeveel een apparaat verbruikt zijn er handige energiemeters te koop. Op die manier is het snel te berekenen of het niet alleen goed is voor het milieu om apparaten te vervangen, maar ook dat het een rendabele investering is.

Neem een douche i.p.v. een bad!

Besparing
0 Neem vaker een douche in plaats van een bad. Dat bespaart per keer al snel 130 liter warm water. Dat is dus niet alleen een besparing van gas, maar ook van water.

Onderhoud loont!

Besparing
Laat de CV-ketel regelmatig onderhouden. Hij werkt dan efficiënter en veiliger.

Open haard uit, sluit de klep!

Besparing
Heb je een open haard thuis, let er dan op dat als de open haard niet brand de klep gesloten is. De schoorsteen is een ventilatiekanaal waardoor de warme lucht wordt afgevoerd en niet in huis blijft.

Slim vriezen en ontdooien!

Besparing
0 Als je niet veel hoeft in te vriezen, kies dan bij de aanschaf voor een koelvriescombinatie. Een combinatie verbruikt altijd minder energie dan twee aparte apparaten. Ontdooi regelmatig de vriezer en zorg ervoor dat de deur goed afgesloten is. Zet de temperatuur van de vriezer op -18 graden (tenzij je een vriezer hebt die op -28 moet worden gezet, deze gebruikt naar verhouding wel meer energie). Ontdooien van producten die uit de vriezer komen kan heel goed in de koelkast in plaats van in de magnetron. Op die manier ontdooien bespaart twee keer energie. Bij de meeste stukken vlees is het voldoende als het de avond tevoren in de koelkast wordt gezet.

Sluit ‘s avonds de gordijnen!

Besparing
Sluit 's avonds de gordijnen, dat houdt veel warmte binnen. De meeste warmte gaat verloren via de ramen. Pas wel op dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen. De besparing is per raam.

Sluit deuren!

Besparing
Laat als de verwarming aan staat geen deuren openstaan. Ook geen binnendeuren. Dit voorkomt tocht in huis. Je kunt ook denken aan deurdrangers om te voorkomen dat ze open blijven staan.

Thermoskannen besparen!
Thermoskannen besparen!

Besparing
0 Bewaar vers gezette kannen koffie of thee in de thermoskan. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook de koffie en thee blijven in het algemeen lekkerder smaken.

Tochtstrips besparen gas!

Besparing
Als je tochtstrips aanbrengt bij de kieren van ramen bespaart dit gas. Bedenk daarbij wel dat het belangrijk is om te blijven ventileren. Gebruik voor het ventileren bij voorkeur de ventilatieroosters in ramen en deuren. In de zomer kunnen ze helemaal open, in de winter op halve stand.

Ventileren levert geld op!

Besparing
Ventileer je huis regelmatig. Gebruik hiervoor de roosters in de ramen en deuren. Ventileren is niet alleen goed voor het binnenklimaat maar bespaart ook. Het opwarmen van droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.

Vervang tijdig het leertje van de kraan!

Besparing
0 Water is een kostbare grondstof. Vervang dus tijdig het leertje va de kranen in huis om druppelende kranen en dus verspilling van water te voorkomen. De genoemde besparing is per kraan.

Verwarm alleen als je thuis bent!

Besparing
Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen of de deur uit gaat laag. Het is een fabeltje dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Vraag je wel af of het nodig is dat je de thermostaat 's ochtends hoger zet als je toch maar even thuis bent.

Verwarm alleen verblijfsruimten!

Besparing
Zet de verwarming uit in ruimten waar je niet of nauwelijks komt, bijvoorbeeld een zolder, de gang enz. Denk daarbij wel aan bevriezingsgevaar in koude winters, zet de verwarming dan iets aan of als je thermostaatkranen hebt, zet hem op de **-stand.

Verwarm slim 2!
Verwarm slim 2!

Besparing
0 Verwarm alleen ruimten waarin je verblijft. Van ruimten waar je alleen maar doorheen loopt of kort verblijft kunnen de radiatoren lager of zelfs helemaal uitgezet worden. Denk daarbij wel in de winter aan het bevriezingsgevaar. Thermostaatknoppen hebben een speciale stand, de *.

Verwarm slim!
Verwarm slim!

Besparing
0 Verwarm alleen als je thuis bent. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen of de deur uit gaat al laag. Beoordeel bijvoorbeeld ook of het nodig is dat je 's ochtends het huis verwarmt. Als iedereen toch binnen een uur uit huis gaat, kun je overwegen om de temperatuur op de nachtstand van 15 graden te laten staan.

Voldoende afstand tot de vensterbank!

Besparing
Controleer of er voldoende ruimte zit tussen de radiator en de vensterbank. Deze dient minimaal 12 cm te zijn. Bij een kleinere tussenruimte kan het verlies aan rendement van die radiator oplopen tot 20 %. Vooral bij oudere huizen zit de verwarming vaak strak onder de vensterbank. Ook beneden moet er 12 cm zitten tussen de vloer en de verwarming. Oplossing kan zijn om de verwarming te laten zakken, of een nieuwe plek voor een radiator te zoeken of een nieuwe radiator.

Was op lage temperaturen!
Was op lage temperaturen!

Besparing
0 Was alleen als het noodzakelijk is op 60 graden. Vaak is 30 of 40 graden voldoende met de nieuwe wasmiddelen. Was in ieder geval niet op 90 of 95 graden. Als was erg bevuild is, is inweken een veel betere oplossing om vlekken enz. te verwijderen.

Waterbesparende douchekop levert geld op!
Waterbesparende douchekop levert geld op!

Besparing
0 Gebruik een waterbesparende douchekop. Je behoudt het comfort, maar je verbruikt veel minder water. Afhankelijk van de douchekop kan de besparing oplopen tot 70 %.

Zet radiatoren op dezelfde stand!

Besparing
Het is een misverstand om te denken dat je gas bespaart als je in dezelfde ruimte de ene radiator helemaal open zet en de andere helemaal dicht. Als je in dezelfde ruimte radiatoren op dezelfde stand zet, krijg je een betere verdeling van de warmte en dus een beter rendement van je verwarming.